Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 21:15 - Какво не знаем за Нова година?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2011 21:17


Посрещането на Нова година е един от най-чаканите моменти. Посрещането на новата година датира от древността. За първи път този празник се е отбелязал преди 4000 години в древната Вавилонска кула. Около 2000 г.пр.н.е. Вавилонците започнали да честват първата Нова Луна (фактически пълнолуние) след първия ден на пролетта, пише novagodina.zazz.info.

Нейното начало било времето, когато настъпвала новата година. Това бил сезонът на засяване на реколтата и цъфтежа на растенията. Първи януари нямал нито астрономическо, нито земеделско значение. Вавилонската Нова година се отбелязвала единадесет дни като всеки ден се празнувал по различен начин.

Около 600 г.пр.н.е. древните гърци чествали своя бог на виното Дионисий навръх Нова година.

Римляните продължили традицията и леко я видоизменили като започнали да посрещат Новата година в края на месец март. Техният календар постоянно бил променян от различни императори и скоро изгубил връзката със фазите на слънцето. За да пооправи грешката, през 153 г.н.е. римският сенат обявявил първи януари за начало на новата година.

Но промените на календара продължили до идването на власт на Юлий Цезар, който през 46 година въвежда познатия ни  Юлиански календар. В него първият ден на януари също отбелязвал началото на новата година. Вместо да синхронизира календара със слънцето, Цезар "разтеглил" предишната година на 454 дни.

Ранната Католическа църква заклеймила тържествата за Нова година като паганизъм. С разпространяване на християнството, църквата започнала да изгражда религиозни ритуали, в противовес на езическите празници, като Нова година не прави изключение.

В днешни дни този ден се отбелязва от някои църковни деноминации като "Обрязването на Исус Христос". През Средновековието църквата продължила да се бори с честването на Нова година. Едва от около 400 години този ден се счита за празник по всички държави.







Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181513
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833