Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 21:03 - Настъпва повратен момент в сирийския конфликт
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Назрява важен повратен момент в сирийския конфликт, пише в анализ на руския вестник "Коммерсант". Доскоро противниците на режима на президента Башар Асад водеха изключително партизанска война, но сега характерът на бойните действия се промени. Свободната сирийска армия, която се противопоставя на Дамаск, вече има своя „революционна територия” около град Джебел ал Зауия в северозападната част на страната. Ако съвсем скоро Башар Асад не успее да ликвидира „крепостта на метежниците”, Джебел ал Зауия може да се превърне в „столицата на свободна Сирия”, която ще бъде защитавана от чуждестранни държави.

Джебел ал Зауия се намира в провинция Идлиб и именно там в момента се водят най-интензивните бойни действия. Правителствените сили настъпват, а отрядите на Свободната сирийска армия оказват ожесточена съпротива. По данни на телевизия „Ал Арабия” през последните няколко дни противниците на Башар Асад са унищожили 17 танка. Опозиционният Сирийски национален съвет настоя за спешната намеса на международната общност, за да се спре настъплението на правителствените сили в Идлиб.

Ситуацията започва да напомня на либийската гражданска война. Джебел ал Зауия и провинция Идлиб играят ролята на революционния Бенгази. Именно мартенското настъпление на армията на Муамар Кадафи срещу този град подтикна НАТО към започването на военна операция. Нещо подобно може да се случи и сега. Турция, която граничи с провинция Идлиб, отдавна настоява за създаването на територията на Сирия на буферна зона, където може да се скрият както бежанци, така и въоръжени противници на режима в Дамаск.

Подобна зона вече де факто съществува около Джебел ал Зауия. Хиляди жители на обхванатите от протести сирийски градове са избягали в района, който не се контролира от официалните власти. Тази „мини-държава” се отбранява от около 5000 бойци на Свободната сирийска армия. Повечето от тях са дезертирали войници и офицери от сирийската армия.

Ако войските на Башар Асад се приближат до „революционния оазис”, Анкара може да обяви, че има заплаха от хуманитарна катастрофа и да поеме под своя защита потенциалните „жертви на репресии”. А САЩ, страните от ЕС и арабските държави може да поставят ултиматум на сирийския президент – ако настъплението в провинция Идлиб не бъде прекратено, ще бъдат извършени „насочени въздушни удари”.

Не е изключено над част от територията на Сирия да бъде наложена забранена за полети зона, за да се попречи на правителствената авиация да бомбардира позициите на разбунтувалите се. Т.е. ще се реализира сценарий за външна военна намеса без приемането на съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН. По всичко изглежда, че ключовата роля в тази операция ще бъде на Турция, а САЩ, ЕС и арабските монархии в Персийския залив ще й осигурят дипломатическо прикритие.

Агенция "Фокус"



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203618
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833