Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 20:11 - Как Дянков тихомълком намали заплатите?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В условията на непрекъснато растящи цени и висока безработица, не е никак добре да намаляваш работните заплати, пък било и то само на държавните чиновници. Това безспорно го знае финансист №1 Симеон Дянков и явно това го е накарало да прибегне до поредната си финансова иновация. Силно се съмнявам обаче, че предложението му трудовия стаж да бъде без значение за работната заплата на държавните чиновници ще му гарантира място в ТОП 100 на световните финансисти, където самият той твърди, че фигурира (макар, че подобна класация не съществува).

Трудовият стаж не е панацея при формирането на работната заплата, но поне до момента не е измислено нищо по-добро. Няма как обаче с предложението на финансовото гуру Дянков да не се стигне до намаляване на възнагражденията на чиновниците. Неговата идея 30% от възнаграждението да бъде бонус, който ще се формира след оценка за работата на служителя от преките му началници ще предизвика истински колапс в администрацията. Все още не е ясно какви ще бъдат критериите за тази оценка, а какво например ще се прави, ако шефовете просто имат зъб на служителя и умишлено искат да намалят заплатата му. Какво ще стане и със служителите, които имат нулев процент на бонус или пък с тези, които имат само 10% бонус, как няма да се намалят техните заплати?

При старта на промяната няма да паднат автоматично заплатите, но при първото атестиране веднага ще влезе в действие ножицата на Дянков. Целта е пределно ясна - да се намалят разходите в Бюджет 2012. Грозното в случая е обаче липсата на елементарна политическа смелост, това да се каже. Ще се направи задкулисно, за да не станат държавните чиновници поредните протестиращи срещу Бюджет 2012.

Единствено хубаво е, че поне в обхвата на Дянковата иновация не попадат заетите по законите за МВР, Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към Администрацията на Президента и администрацията на Народното събрание. Като служители на администрацията освен работещите в министерствата обаче вече ще се третират и служителите в НАП, НОИ, НЗОК, ДФ "Земеделие" и държавните комисии.

Money.bg




Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. minavamottuk - Чувала съм
16.11.2011 14:21
че другаде няма такива проценти за прослужено време и преди време се опитаха да ги премахнат ,нищо ново ,изпълнение на директиви...И за какво са тези проценти-че някой дремал на стола с години ли...заплащане според труда ,това подкрепями да е честно оценяване а не по роднински ,приятелски...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6204140
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833