Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2011 21:23 - Какво не знаем за Бразилия?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Посещението на бразилския президент Дилма Русеф у нас предизвика голям интерес към латиноамериканската държава. По този повод Money.bg ви представя най-интересните факти за Бразилия.

Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка и петата по големина в света, а малко хора знаят, че е кръстена на дърво. Тя граничи с всяка страна от Южна Америка с изключение на Чили и Еквадор. Бразилия е единствената държава в двете Америки, в която официалният език е португалски. Населението на държавата е близо 200 млн. души.

Територия на Бразилия е 8 511 965 кв. км, което представлява над 45% от площта на континента и 77 пъти повече от тази на България. Бразилия се простира от Екватора (5,16 градуса с.ш.) до 33,45 градуса ю.ш. Централните и южните части от територията са заети от Бразилското плато с най-висока точка връх Бандейра - 2890 м.

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и е столица на страната от 1764 до 1960, когато столицата е преместена в град Бразилия. Статуята Христос Спасителя, разположена в Рио де Жанейро, е едно от седемте чудеса на света.

Държавно устройство Президентска федеративна република. Глава на държавата - президент, избиран за 4 години. Висш законодателен орган - Национален конгрес, състоящ се от федерален сенат (81 души). Президентът е и глава на правителството.

Бразилия е най-голямата национална икономика в Латинска Америка. Страната продължава да бъде най-големият производител на захарна тръстика и кафе. Тези два продукта са неразривно свързани с историята на страната и са определяли структурата на икономиката и заселването. Бразилия е и страна изключително богата на селскостопанска продукция.

Бразилия е част от икономическия блок - БРИК. Абревиатурата БРИК е акроним от имената на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Самото понятие БРИК е въведено през ноември 2001 г.от Джим О"Нийл.

Валутата на Бразилия е реал, със стойност, която е стабилна след избора на Фернандо Енрике Кардозо за президент през 1994 г.

Възможностите за туризъм, които предлага Бразилия са многобройни: изобилие от плажове и хотели и възможност за посещения на историческите градове.

Карнавалът в Бразилия
приковава световното внимание в продължение на четири дни. Подготвя се цяла година от школите по самба в кварталите. Въпреки, че най-известен е карнавалът в Рио, празникът е повсеместен, на места по-автентичен, особено в северната част на страната.

Футболът безспорно е визитната картичка на Бразилия по целия свят. Националният отбор на страната  става световен шампион цели 5 пъти: 1958 (в Швеция), 1962 (Чили), 1970 (Мексико), 1994 (САЩ), 2002 (Япония и Южна Корея). Те са рекордьори по най-много спечелени световни първенства, следвани от Италия с четири. Бразилия е единствената страна с представител на всичките 19 световни първенства от 1930 до 2010 г.

Николай Георгиев, Money.bg



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202767
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833