Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 18:14 - Призракът на Чернобил броди в Япония
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 804 Коментари: 1 Гласове:
1



Днес стана ясно, че ядрената авария в Япония е втората най-силна в човешката история след тази в Чернобил. Инцидент във "Фукушима 1" удари шеста степен по международната скала. Най-високата седма степен е достигана само при експлозията в Чернобил през 1986 г. С пета степен пък е оценен инцидентът в Три Майл Айлънд, САЩ - през 1979 година.

Централата в Чернобил беше окончателно закрита през декември 2000 г. Нейният пропукан саркофаг, който покрива около 200 тона радиоактивни отпадъци, обаче продължава да застрашава Украйна, Русия и цяла Европа, предупреди миналото лято украинският президент Виктор Янукович.

Радиацонната зараза се разпростря из голяма част от Европа, главно в Украйна, Беларус и Русия и това навява доста страхове в момента. Над 25 хил. души от така наречените ликвидатори на последиците от радиационното заразяване, главно руснаци, беларуси и украинци, участвали в почистването на терена на място и в изграждането саркофаг около реактора, вече не са живите. Именно това поражда и сегашните сериозни опасения за човечеството. Всеки си задава въпроса, докъде може да стигне радиацията от Япония.

Трябва да се има в предвид, че на площадката на АЕЦ “Фукушима-1” са построени 6 атомни блока, като към момента на земетресението в експлоатация са се намирали 1, 2 и 3 блок, а 4, 5 и 6 са спрени за презареждане. И шестте блока са оборудвани с кипящи реактори (BWR). Работещите блокове изключват автоматично вследствие на труса. Последвалата вълна цунами довежда до отказ на дизел генераторите. В тази връзка, най-критично е състоянието на първи блок.

Вече силнорадиоактивните изотопи цезий-137 и йод-131 бяха засечени извън атомната централа. Сега остава отворен въпросът дали тази трагедия може да се разпространи по целия свят. И при най-добрия сценарий – бързо овладяване на кризата е ясно, че хиляди японци и техните поколения ще бъдат потърпевши от ядрения инцидент. Все още не може да се прогнозира с приемлива точност до къде и в какво количество може да се разпространи радиацията. Трябва обаче да се има в предвид, че тя няма цвят, вкус и мирис, но за разлика от водата е перфектен убиец.

Малко известен факт е, че това не е първо земетресение за „Фукушима". След труса в Мияги от 1978г. с магнитут 7,7 по Рихтер централата е била основно инспектирана, но не са констатирани щети.

 





Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. godlieb - ИНСПЕКТИРАНЕ И ИНСПЕКТИРАНЕ ...
15.03.2011 18:35
RO-NOTE BENNE!

На една конференция по енергийна ефективност - 1988. - Дом на Учените "Жюлио Кюри"-Варна, бе изтъкнато, какво, че АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"-БЪЛГАРИЯ бълва радиоактивни изотопи - ДИРЕКТНО ВЪРХУ КУБЕТАТА НА ХРАМ-ПАМЕТНИК "АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" - ЗАМЕРЕНО И ДОКАЗАНО. Днес - актуално ли е това - ВСЕ ОЩЕ!? ВСЕ ОЩЕ!?! ... ВСЕ ОЩЕ!?!
АКО ТОВА Е ТАКА - КЪДЕ Е МЕМОРАНДУМЪТ НА СЪВЕСТТА НА ПРОСЛОВУТАТА "БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ" ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА!?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182224
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833