Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 21:17 - Поредното безумие на Дянков
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 746 Коментари: 1 Гласове:
2



image Набеденият за финансист №1 Симеон Дянков за поред път показа, че не е в част с финансовата материя. Тозъ път обаче не се е изложил само у нас, но е успял да го направи и в чужбина. Усилията на България за въвеждане на еврото ще бъдат подкрепени от плановете на правителството да включи тавани на разходите в Конституцията на страната, каза финансовият министър Симеон Дянков вчера в Брюксел в интервю за агенция Блумбърг. Предложенията включват таван на дефицита не повече от 3% от БВП, ограничаване на държавните разходи до 37% от БВП и изискване промените в ставките на корпоративните и подоходни данъци да се одобряват от две трети от законотворците в парламента. Новите правила, ако бъдат приети, ще влязат в сила през 2013 г.

Първо искам да подчертая, че най-хубавото в този случай е, че напрактика такова безумие няма как да се случи. За подобна промяна в конституцията са необходими гласовете на 2/3 от депутатите, а подобно мнозинство ГЕРБ няма как да събере.

Всеки, който поне отчасти е наясно с икономиката знае, че държавните разходи от БВП се определят в замисимост от поставените цели на правителството. Те се записват в макроикономическата рамка, която очертава основните насоки в икономиката. Дянков обаче не ги знае тези неща и смята, че е достатъчно да фиксира един процент и готово. Странно как точно е изчислил, че трябва да са 37%, а не например 38 процента. Според мене самия той няма отговорна този въпрос.

Някои икономисти биха казали, че подобна мярка е записана в Конституцията на някои европейски държави, но забравят нещо твърди важно. Те отдавна са подредили своите икономики, могат да разчитат на работещ частен сектор и стабилен износ, който им гарантира и големи приходи в бюджета. Едно е 37% от 50 млрд. лв., а съвсем дрего е 37% от 200 млрд. евро.

Най-срамното в случая, че този път Дянков не се е изложил само на местна почва, но е успял да го направи и в чужбина.

 






Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. ssstto - не 2/3
22.02.2011 16:01
а 3/4, харесвам твоя таг "безумие", ще го направя и мой
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6205389
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833