Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2011 19:59 - България може да бъде активен фактор в енергетиката на Европа
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
0



“България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика”, заявява президентът Георги Първанов в статия за официалния сайт на АБВ – abv-alternativa.bg.

“АБВ подготвя систематично визията си за алтернативни политики, които ще обявява по различни поводи. И понеже по темата за научната политика на държавата бяхме упрекнати, че сме избързали, сега обявяваме своите алтернативни идеи за енергийната политика на “другия ден”, след заседанието на Европейския съвет, на което са били обсъждани нови идеи за енергийната сигурност на Европа”, пише Първанов. И отново отправя упреци към кабинета “Борисов”.

Този път заради липсата на позиция по време на заседанието на съвета. “Не разбрахме каква е била българската позиция на това обсъждане. Но обявяваме своето виждане, защото сме убедени, че енергетиката е ключов приоритет за България; тема, по която трябва активно и със самочувствие да участваме и в европейския дебат”, казва президентът и продължава с конкретното излагане на 17-те алтернативи.

Според президента газовият пазар в Югоизточна Европа в момента се състои от затворени в себе си локални пазари, които имат малък капацитет, слаба гъвкавост, а оттук – ниска ефективност и способност да реагират на резки изменения в обемите и цените на доставките. Необходимо е да се довърши свързването на тези изолирани локални пазари в една газопреносна мрежа, както и да се привлекат инвестиции за развитие на една общорегионална инфраструктура за пренос, съхраняване и дистрибуция на природен газ, за регазификация на втечнен газ. Така ще се формира динамичен регионален пазар на природен газ, представляващ интерес за доставчиците, пазар, който ще повиши енергийната сигурност на страните от южното европейско направление, ще подобри стандарта на живот на гражданите и ще стане мощен фактор за икономически растеж на Балканите, смята Първанов.

”България не трябва да изчаква, а да бъде активният фактор, доверителен партньор в преговорите със страните от Черноморието и Каспийския регион, от Близкия изток. Няма друга европейска страна, която да има толкова активна политика към страните от споменатите региони. И затова съм убеден, че по голямата тема за диверсификацията на енергийните източници и маршрути България може да има своята добавена стойност, да има важно място в цялостната европейска политика. В предишните години с някои от страните в тези региони договорихме още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. На тази основа ние можем да реализираме изпреварващо своите национални цели преди старта на „Набуко”, пише Георги Първанов. И дава 17 съвета на правителството.

Първият от тях е активно участие на „Булгартрансгаз” в реализацията на проектите „Южен поток” и „Набуко”. България трябва и занапред, както и досега, да участва активно в подготовката на условията за реализацията и на двата газопровода. Така нашата страна се утвърждава като основна транзитна страна за ЕС на природен газ за южното европейско направление.

Второ – ускорена реализация на постигнатата договореност с Азербайджан за доставки на 1 млрд куб м газ. Трето – възможно най-бързо изграждане на междусистемните връзки с гръцката и турската газови системи – не само като резервни варианти при газови кризи, но и в стратегически план. В контекста на обявената от председателя на ЕК г-н Барозо инициатива за коридор „Север-Юг” е важно изграждането на междусистемни връзки и с останалите съседи.
Първанов настоява да се ускори и задълбочи работата по стратегическия проект за пренос на компресиран газ през Черно море.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6208846
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833