Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2011 20:38 - Разговорите били презапис и това ги правило манипулирани
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2011 20:38


Подслушаните разговори между шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и бившия заместник на Танов- Антоний Странджев не са оригинали, а презаписи.

Предоставените три звукозаписа от в. "Галерия" не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация, сочи фоноскопска експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология, съобщиха от прокуратурата.

Те били презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго (най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство), при което е привнесен допълнителен фонов шум.
Нивото и спектърът на двата канала на стерео записа били различни, което давало основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стерео сигнали със стерео микрофони.

„Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа. В началото и в края им има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон", пише в експертизата. Във фоновия шум и на трите записа се чувал компютърен звуков сигнал "Windows XP Ding.wav".

Имало премодулиране, както и много неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала.
"Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите", смятат експертите.

От в. "Галерия", които разпространиха записите, съобщиха, че са ги дали за изследване на частна лаборатория. В подчинения на МВР Институт по криминалистика е извършена експертиза на три от записите, а от многобройните и тенденциозно усложнени технически уточнения става ясно, че криминалистите наричат презаписа  "манипулация", но не се ангажират с точни изводи относно автентичността на съдържанието, поясняват от вестника. Никъде в тази експертиза не се посочва изрично, че гласовете на говорещите, думите, които те си разменят и същността на техния разговор са фалшифицирани или подменени, посочват от в. "Галерия".
  От три независими източника и от най-високо място в прокуратурата знаем, че тези разговори са част от СРС, категорични са от вестника. По закон те е трябвало да бъдат унищожени много отдавна, когато е приключила разработката срещу Танов. Логично е да са били презаписани, а оригиналите да са унищожени.
  Естествено е при нас да достигнат презаписи, които също ние, от своя страна, сме презаписали и тиражирали, уточняват журналистите.

Още по темата Vesti.bg




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6210678
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833