Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 10:49 - Ксенофобията в Дания набира сила
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1491 Коментари: 0 Гласове:
0



Нетърпимостта към чужденците в Дания става толкова остра, че дори някои датчани се оплакват, че не могат да познаят повече страната и сънародниците си. Точно тези, от които страната се нуждае най-много, си тръгват, съобщи Дойче Веле.   На Гунхилд Йенсен и нейния съпруг американец вече им е писнало. След две години в родината на Гунхилд те искат да напуснат Дания и да се изселят в Англия. Съпругът на Йенсен просто не се чувства на място. Грубият тон към чужденците разваля живота му в Дания. Съпругата му казва, че вече не познава своята родина. Според нея след 11 септември 2001 обстановката в Дания рязко се е променила. "Дали като следствие от глобализацията по-малките страни се настройват по-националистически?", пита се тя.

А уж плачат за висшисти...

Мъжът й е висшист, произхожда от западна страна, с една дума принадлежи към онези, които Дания иска всъщност да привлече. Това се отнася дори за дясната Народна партия, от чиято подкрепа зависи властта на либерално-консервативното правителство. Народняците искат да се разшири имиграционният поток само от западните страни. Тези имигранти - от ЕС и Северна Америка - всъщност са добре дошли в Дания. Особено, ако имат добра квалификация. Само че проучванията показват, че квалифицираните имигранти не се чувстват добре в Дания. Освен високите данъци, това е другата главна причина, поради която мигрантите избягват тази страна. "Крайно време е да проумеем, че ние се нуждаем от света, а не светът от нас", напомня Клаус Андерсен от Обединението на датската индустрия. Германката Дагмар Финк живее с датския си мъж в Дания от 2006 и твърди, че в страната се усеща злонамерено отношение срещу чужденците. Тя е провела анкета сред 700 квалифицирани чужденци, за да разбере дали те споделят мнението й: 46 процента били съгласни с нея, а едва 26 процента се чувствали на мястото си.   imageBildunterschrift: Нуждата от квалифициран персонал е висока

Има ли измъкване от капана?

Дагмар Финк прогнозира, че от Дания ще започнат да се изселват не само чужденците, които не се чувстват добре там, а и датчани. Подобно е и мнението на Клаус Андерсен, който казва: "През следващите години Дания ще има втория най-нисък стопански растеж сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За да се измъкнем от този капан, е от решаващо значение да създадем условия за привличане и задържане тук на квалифицирани чужденци".

www.dw-world.de




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203461
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833