Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 15:10 - Пак въртят далавери в столичния КАТ
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2010 15:12


Далаверите в столичния КАТ отново вървят с пълна сила. Тарикати използват момента на пиковите опашки за нови лични документи и продават билетчета с номера за първите места на опашката в “Дървеница”, показа репортаж на бТВ. Оказа се, че вместо да се чака от ранни зори за да се мине по-напред на опашката е възможно да се дадат 10 лева. Срещу тази сума, находчив измамник ви продава билетче, което е с по-преден номер и така се уреждате без проблем с нова шофьорска книжка за минути. Останалите продължат да си чакат с часове.

Далаверите с талоните с номерца за ред на гишетата не са от вчера. Още с въвеждането им, по-находчиви граждани се досетиха, че могат да печелят пари от това. Така през 2008 година бяха засечени продажби на талончета с номер, но тогава вървяха по 5 лева. Номера се дават за издаване на свидетелство за МПС и получаване на наказателно постановление. С въвеждането на новата система и отварянето на повече гишето обаче, постепенно опашките намаляха и далаверата секна. Сега заради наплива с подмяната на документи обаче, тя се върти отново с пълна сила. За сега от КАТ не вземат адекватни мерки да пресекат измамите.

Телевизионните камери са заснели как малко след 7 часа сутринта пред сградата на софийския КАТ се е извила солидна опашка – всички чакат за нова шофьорска книжка. Гишетата отварят в 7.30 часа, но първите на опашката застават още от 3 – 4 часа сутрин, за да могат до 9 часа да се сдобият със заветното свидетелство за управление на МПС.

В салона на КАТ има монтирани охранителни камери, които би трябвало да следят непрекъснато кой и по колко пъти тегли билети от машините. Оказва се обаче, че понякога тази техника не върши работа срещу измамниците, или пък умишлено този, който отговаря за видеоконтрола не ги наблюдава стриктно.

„Е, проверяват се диспенсърите дали работят, вади се по билет, слага се тук отгоре. Първият човек, който ще влезе не тегли билет, дава му се билета на ръка. Проверяват се машините дали работят”, коментираха от КАТ. Така е всяка сутрин. Само половин час по-късно около 260 талона вече са изтеглени. Опашка няма. И свободни талони няма. А бизнесът с вече изтеглените започва.

„Вие явно търсите някаква криминална история – няма криминална история”, бе категоричен шефът на КАТ Ваньо Стоевски. От КАТ обясниха, че не е възможно да изчезнат 300 билета с номера за половин час и обещаха да направят проверка.

Заради опашките бе решено от началото на септември столичните паспортни служби и КАТ ще минат да двусменен режим на работа. Часове след репортажа по телевизията от МВР съобщиха официално, че в столичния КАТ още от понеделник (16 август) преминават на двусменен режим на работа. Гишетата ще работят от 6 до 19 часа без почивка. За улеснение на хората, след 23 август книжките ще могат да се получават и в РПУ-тата, а не само в КАТ за цяла София.

vsekiden.com



Тагове:   номера,   КАТ,   далавери,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6196714
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833