Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2010 10:06 - Комари убийци ни нападат
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2010 10:08


Комари, заразени със западнонилска треска, убиха трима души в Гърция в рамките на три дни, съобщава вестник "Република". В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза. Смъртността при заболяването е 40%, съобщи БГНЕС. Българските лекари вземат проби от болни в инфекциозните отделения у нас, за да изолират вируса и да се запознаят с болестта.

"Заради наближаващата опасност у нас лекарите са започнали да вземат проби и от комари, кърлежи и гризачи, за да проучат вируса", съобщи епидемиологът на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Мерките са взети, защото в България болни от западнонилска треска никога не са били регистрирани и нашите доктори трудно ще разпознаят вируса.
"Той започва като всички останали вируси - с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Западнонилската треска много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит", обясни специалистът. Според него е възможно вирусът да се пренесе на наша територия, както с връщащите се от почивка туристи, така и с комарите, преносители на треската.

Епидемия от западнонилска треска се е разразила в Румъния преди около 10 години, напомни епидемиологът. Над 1000 души са починали от заболяването в САЩ за последните 10 години.


 



Тагове:   вирус,   нападат,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181798
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833