Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 11:43 - Британски учени създадоха "течна броня"
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 760 Коментари: 1 Гласове:
1



Британски учени създадоха течна броня, която ще защитава военните на фронтовата линия в горещи точки като Афганистан, пише в. "Дейли телеграф". Специалистите от оръжейния гигант BAE Systems в град Филтън са изобретили лепкаво течно вещество, което прибавено към бронежилетки от кевлар абсорбира енергията на куршума и реагира като става по-твърдо.

Учените се надяват, че течността, чиято химическа формула се пази в тайна, ще бъде използвана за направата на по-леки, гъвкави и ефективни бронежилетки за войниците на фронтовата линия. Експертите са нарекли веществото "непробиваем крем карамел", защото молекулите се зацепват и втвърдяват така, както крем карамелът когато се разбърква.

Стюард Пени, началник на Отдела за бизнес развитие на нови материали, проекти и технологии на BAE Systems, обяснява с прост пример механизма на действие на новата броня.

"Тя действа по начин, който има много общо със случващото се с крема: при удар върху него молекулите се захващат здраво и се стягат", казва Пени, цитиран от БТА.

"Механизмът може най-добре да бъде обяснен с примера за водата, която бъркаме с лъжица", допълва специалистът. "Във водата усещаме малко съпротивление върху лъжицата, докато при "течната броня" ще усетите значително съпротивление, когато елементите в течността започват да се зацепват здраво един в друг", добавя експертът.

"Колкото по-бързо разбиваш, толкова по-твърдо става, така че когато куршум удари материала, той се втвърдява много бързо и абсорбира енергията на удара", казва Пени.


Тагове:   учени,   Афганистан,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. hristo27 - Нова революция във военното дело!
14.07.2010 11:48
Нова революция във военното дело!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6210527
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833