Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2010 14:45 - Учени откриха божествената частица?
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.07.2010 14:47


image Възможно е да е открит бозонът на Хигс, или както го наричат „божествената частица", според слухове, които засега не са потвърдени.

Откритието е направено в Съединените щати, в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми", където се намира ускорителят „Теватрон". Това съобщава физикът Томазо Дориго от университета в Падуа, цитиран от "Дейли Телеграф". Вестникът изрично подчертава в заглавието, че става дума за слухове.
На блога си професорът пише: „ До мен дотигнаха слухове от два източника, че по време на опит в „Теватрон" са били получени някои доказателства за съществуването на Бозона Хигс".  Според него, вероятността това да се окаже истина е 99,7%.

Става дума за елементарна частица, на чието откриване бе посветен и проектът за
Големия адронен колайдер в ЦЕРН (CERN) в Женева, изместил вниманието от щатския му конкурент. Нарича се бозон на Хигс, тъй като съществуването й е предвидено от проф. Питър Хигс през 60-те. Названието "божествена частица" е дадено от нобеловия лауреат Леон Ледерман, който вярвал, че откриването й ще помогне да се разбере замисълът на бог при създаването на Вселената.

"Теватрон" е огромен ускорител на елементарни частици, най-мощният в света след Големия адронен колайдер. Той работи в град Батавия, недалеч от Чикаго. Откриването на „божествената частица" ще даде отговор на редица важни въпроси като например, какво точно е станало при Големия взрив.

Какво е божествената частица
Съществуват две школи по въпроса: тези, които вярват, че божествената частица съществува и се надяват да я намерят и тези, които смятат, че тя е фикция.
Първата група се придържа към Стандартния модел на физика на елементарните частици, чиято версия е, че вселената се състои от серия от субатомни частици, комбинирани в атоми. Моделът обяснява свързването на частиците чрез три от четирите фундаментални сили - електромагнетизмът, силното и слабото взаимодействие. Това става чрез посредници - фотони, глуони и W и Z бозони.
Всички тези частици, както и неутриното (частица с почти нулева маса, която има незначително участие в слабото ядрено взаимодействие и преминава през материята почти незабелязано)  са открити, но бозонът на Хигс не е.
Второто направление вярва, че светът е създаден без тази неуловима частица.
Бозонът на Хигс, според стандартния модел, предлага обяснение защо тези малки частички се съединяват, така че ако той отсъства, трябва да се открие някакво друго „лепило”. Досега не е намирано доказвателство за съществуването на бозона на Хигс.
И за да е още по-сложно, има школа, според която съществува цяла фамилия от бозони.
За да се намери поне малко доказателство, бяха налети милиарди долари. Европа има своята лаборатория CERN и големия адронен колайдър, а САЩ – "Теватрон", акселератор на частици в Илинойс.


Тагове:   частица,   учени,   откриха,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6182306
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833