Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 13:04 - Първанов иска референдум за АЕЦ "Белене"
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2010 13:05


image
Президентът Георги Първанов заяви, че би предложил провеждането на референдум за построяването на АЕЦ „Белене". Логично, въпросът на едно такова национално допитване ще е „Да се строи ли „Белене" или не?".

В ефира на БиТиВи държавният глава посочи, че липсва каквато и да била приемственост между предишното правителство и настоящето по отношение на енергийната политика.

Първанов отправи сериозни критики към кабинета, заради противоречивите изказвания за бъдещето на енергийните проекти у нас. По думите му тези позиции по въпроса показват, че има срив в енергийната ни дипломация.

Конкретно за АЕЦ "Белене" Първанов изтъкна, че този проект, който определи за стратегически, би могъл да създаде 5000-6000 работни места.

Той коментира още, че е спекулацията, че „Белене" ще струва 26 млрд. По думите му базовата цена на "Белене" е 3,9 млрд. евро, като може да достигне малко под 8 млрд. Оттам нагоре всичко е импровизация, изтъкна Първанов. Той добави, че ако построим „Белене", можем да спечелим 10 пъти повече пари, отколкото вложените в строителството на този проект.

Държавният глава добави категорично - ние имахме стратегически инвеститор, но правителството го прогони с тези свои колебливи внушения. Първанов обясни още, че ако проектът бъде спрян, Румъния ще има своя ядрена енергетика, Турция ще направи своята ядрена централа съвместно с Русия и те ще бъдат много преди нас.

Според държавния глава, след 10 години, когато бъдат спрени и последните блокове на АЕЦ "Козлодуй" и ако "Белене" го няма, това означава, че трябва да закрием ядрената енергетика в България. Именно заради важността на проекта, Първанов посочи, че трябва да се проведе референдум за бъдещето на Белене.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6205039
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833