Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 16:01 - Само 120 гласа „за” актуализацията на бюджета
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Със 120 гласа „за" - от депутатите на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция, парламентът прие на първо четене проектът за актуализиране на Бюджет 2010.
Против гласуваха БСП, ДПС и независимите депутати.

Малко повече от два часа продължиха дебатите, като основните мотиви на управляващите са, че позитивното на тази актуализация са запазването на равнищата на данъците и осигуровките, както и фактът, че не се намаляват заплатите.

Опозицията критикува бюджета с това, че се орязват парите на общините, че се предвижда изхарчване на излишъка и вдигане до 4,8 процента на бюджетния дефицит.
От опозицията определят и заделените над 1 млрд. лева под прякото ръководство на премиера Борисов, като според те ще бъдат раздавани от него по целесъобразност като политически ПР. БСП поиска в актуализирания бюджет да се запише как ще се харчат тези пари.

По думите на лидера на БСП Станишев актуализирането на бюджета е показателно за следизборно харчене на управляващите.

Той подчерта противоречивите становища по отношение на бюджета от страна на министър Дянков - че бюджетът ще бъде балансиран и че дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие, както и това, няма да се съберат около 2 милиарда лева от приходите и не се дава разумно обяснение.

Станишев поиска управляващите да обяснят с какво ще се финансира дефицита догодина и дали се отива към споразумение с МВФ.  В началото на дебатите по предложенията вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков подчерта пред депутатите, че с актуализацията не се променят основните цели на фискалната политика.

Според него фискалната политика е адекватна на кризата. Дянков аргументира актуализацията с продължаващия ръст на вътрешното търсене и посочи, че ревизираната прогноза е за икономически растеж от 1%.

Дянков изтъкна, че не се променя данъчно-осигурителната политика и че се запазват ниски данъците.

По думите му основните разходи са за инфраструктурни проекти. С предлаганите параметри се гарантира социалната отговорност на държавата, подчерта още Дянков.

По думите му защитени са най-уязвимите групи от населението, запазва се равнището на пенсиите, изтъкна още финансовият министър.

Гласуването по групи:

ГЕРБ - 94 депутати
БСП - 30 депутати
ДПС 17 депутати
Атака 16 депутати
Синята коалиция -10 депутати
Независими - 4 депутати



Тагове:   Станишев,   „за,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181063
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833