Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 17:53 - Парното и газът скачат шоково от 1 юли
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2010 17:54


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъди днес по-високи цени за газа - с около 30%, и на парното - с около 20%, които да влязат в сила от 1 юли.

Така предвидени тези увеличения са изненадващи. Председателят на комисията Ангел Семерджиев обяви преди дни, че цената на синьото гориво ще скочи от другия месец с малко над 20%, но няма да стигне 28%, колкото иска "Булгаргаз", а топлата вода и парното - с не повече от 15 на сто.
Във връзка с готвеното шоково поскъпване синдикатите искат спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те настояват държавата да покрие разликите между евентуалното увеличение и сегашната цена, предаде БТА.

Според подписаните договори с "Газпром" и с оглед курса на долара се очаква увеличение на природния газ с 28-30%, каза заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков след заседанието на ДКЕВР. По думите му държавният регулатор не се е произнесъл окончателно какво да бъде увеличението.

От ДКЕВР уточниха, че в исканата от "Булгаргаз" цена не влиза недовзетият
приход на дружеството от началото на годината. Ако и той бъде пресметнат, исканото увеличението на цената на природния газ би било с 37.76%. Според Семерджиев, ако бъде задържана цената на природния газ, "Булгаргаз" трябва да фалира, а от това никой няма да има полза.

Обсъдените днес цени на топлоенергията от 1 юли са различни от предложените от преди седмица, коментира финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова. За София се говори за увеличение от 21.49% или 20.96% при предложено миналата седмица 10.8%, изтъкна тя.
Градовете, в които увеличението на парното ще бъде минимално, са Бургас и Плевен - с под 1 процент.

Според синдикатите по-високите цени на енергоносителите ще доведат до неизпълнение на една от антикризисните мерки - за задържане на държавно регулираните цени, ще свие рязко потреблението и ще фалират топлофикации, включително и софийската.

По-рано около 200 души
протестираха в центъра на София срещу поскъпването на тока от 1 юли. Участниците в протеста, организиран от ВМРО, се обявиха за оставка на енергийния министър Трайчо Трайков. Очаква се електроенергията да поскъпне от 1 юли с между 1 и 5%.



Тагове:   юли,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6209692
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833