Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 17:37 - Ханке: Естония, Литва, България без евро
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2010 17:38


Естония, Литва и България не трябва да бързат да приемат единната европейска валута, имайки предвид ситуацията в еврозоната и ограничените предимства от смяната, смята водещият икономист Стив Ханке,  професор от университета „Джон Хопкинс”, съобщава Bloomberg.
Според него по-добре трите източноевропейски страни, в които има валутен борд, да се фокусират върху подобряването на конкурентоспособността вместо да приемат еврото.

Предложенията на Ханке бяха в основата на валутния борд в Естония, въведен през 1992 година. Естония обвърза своята крона с германската марка, а след това бе последвана от Литва през 1994 година и от България през 1997 година.

През миналия месец ЕК одобри искането на Естония да се присъедини към еврозоната от януари 2011 година.
Дефицитът и дългът на страната отговарят в значителна степен на критериите за влизане в еврозоната. Някои критици поставят под въпрос възможността й да овладее инфлацията в дългосрочен план; други са на мнение, че не би било разумно еврозоната да се разширява, докато трае сътресението, предизвикано от Гърция.

Първоначално Литва се надяваше да се присъедини през 2007 година, но бързият й икономически растеж изтласка инфлацията в страната над целевия праг в еврозоната.
Страната бе тежко засегната от икономическата криза, но пък заради нея отчита спад на инфлацията. Сега се надява да стане част от еврозоната през 2014 година.

България си бе поставила като цел да влезе в еврозоната през 2013 година, но през април бе принудена да отложи присъединяването си, след като правителството неочаквано съобщи, че дефицитът за 2009 година е двойно по-висок от първоначално обявения. Сега страната очаква да се присъедини към еврозоната през 2015 година.

economynews.bg



Тагове:   България,   Литва,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202924
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833