Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 19:00 - Дупка в хазната от 3,7 млрд. лв. планира кабинетът
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Социалните партньори от Тристранния съвет приеха след няколкочасово заседание проекта на правителството за актуализиране на бюджета. От разпространените данни става ясно, че се предвижда драстичен скок на бюджетния дефицит, съобщи news.bg.

Според тях дупката в държавната хазна ще бъде 3.691 млрд. лв., или около 5.5% от БВП, ако се сбъднат актуализираните прогнозите на правителството за ръст на икономиката с 1% от тази година.
Така общото салдо спрямо предварителните разчети нараства с 2.164 млрд. Ревизираният за миналата година бюджетен дефицит беше в размер на 3.9% от БВП. 

От проекта за промяна на Закона за държавния бюджет се вижда, че правителството очаква с около 1.9 млрд лв. по-малко приходи, като основна причина за това са неизпълнението на плана за събиране на ДДС и акцизи, които изостават с общо около 1.7 млрд. лв. 

По думите на зам.шефа на КНСБ Пламен Димитров намаляването на фискалния резерв до 4,5 млрд. лева не трябва да се драматизира.

Препоръките на МВФ, че за да се запази стабилността на валутния борд резервът трябва да бъде между 3 и 3.5 милиарда лева ще бъдат спазени, поясни Димитров.



Тагове:   дупка,   МВФ,   млрд,   кабинетът,   планира,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181861
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833