Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 17:09 - Земята е застрашена от кометен обстрел
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Дъжд от комети ще засипе Земята, предупреждават учени от обсерваторията "Пулхово" в Санкт Петербург. Те разкриха, че към планетата ни лети звезда, която почти сигурно ще премине край нея достатъчно близо, за да засегне Слънчевата система. И за да засипе Земята с комети, макар и не твърде масирано, съобщи sanovnik.bg.

Вадим Бобильов от обсерваторията "Пулхово" е моделирал движението на съседните звезди, след като е използвал данни от сателита "Хипарк" на Европейската космическа агенция и направени на земята измервания на скоростта им.

image  

Ученият е разкрил неидентифицирани досега звезди, които ще преминат на приблизително 9.5 светлинни години от нас, съобщава от своите страници списание "Ню сайънтист".

Най-опасната е звездата, наречена Gliese 710. В момента тя се намира на 63 светлинни години от Слънчевата система. Звездата лети към нас със скорост 14 км./сек.

Gliese 710 и другите преминаващите близо до планетата ни звезди ще засегнат Облака на Оорт. Той представлява огромно образувание от ледени елементи около Слънчевата система. За него учените смятат, че е нещо като "резервоар за комети".

Според Вадим Бобильов Gliese 710 има 86% шанс да се вреже в Облака на Оорт. Това от своя страна ще разпръсне милиони комети. А много от тях ще поемат по траектория към земната орбита.

Добрата новина е, че ако прогнозите на учените се сбъднат, кометите няма да достигат планетата ни накуп, а една по една. Най-вероятно по една годишно.



Тагове:   обстрел,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181157
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833