Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 20:22 - С данък "лукс" борим кризата
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



image Въвеждането на данък лукс и на таван на заплатите на държавните служители се сред 48-те антикризисни мерки, които кабинетът ще обсъди с работодателите и синдикатите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешното извънредно заседание на Министерския съвет.
Докато течеше брифингът в МС, финансовият министър Дянков отиде в централата на КНСБ за среща със синдикатите и работодателските организации.
(
Вж. какво предлагат бизнесът и синдикатите)

48-те мерки се отнасят до 2011 година, изтъкна още министър-председателят, цитиран от news.bg. Той се надява тогава вече кризата да е приключила. Данък лукс ще е в размер на 20%, като с този данък ще се облагат само определен вид имоти, супер скъпи автомобили и жилища над 250 кв. м.

Също така обмисля се да се въведе данък върху лихвата за депозити над 100 хил. лв. Тази мярка Борисов аргументира със следните данни, според които с над 900 млн. лв. са се увеличили депозитите в банките. Плоският данък остава, обеща премиерът Борисов.

Той посочи още, че според разчети заплатите в някои държавни болници достигали между 35-72 хиляди лева месечно.
Борсов е разпоредил от понеделник Божидар Нанев да подготви тръжните документи за разработване на информационната система на МЗ и НЗОК.

Няма да се пипат пенсиите, каза още министър-председателят. Няма да се приемат и мерки, ощетяващи социално слабите и майките с деца. Пипаме големите заплати, пипаме големите имоти, посочи Борисов.

Що се отнася до пенсионерите, които работят на трудов договор, ще бъде облагана само заплатата, която получават, не и пенсията им.

Правителството планира да продава на пазарни цени държавна собственост, която в момента не се ползва или се отдава срещу „смешни наеми". Ще се емитират държавни ценни книжа през борсата.

Държавата планира да поиска заем за инфраструктурни проекти от ЕЦБ, тъй като тя давала най-ниски лихви.

До края на 2011-а няма да пипаме осигуровки, обеща министър-председателят. До 2011-а той очаква икономиката да се стабилизира, както и да има постъпления в държавния бюджет.

Едва през 2011-а той се надява да бъдат увеличени заплатите на военните и МВР служителите. Заплатата на премиера трябва да е таван за държавните служители, заяви Бойко Борисов. Той уточни, че неговото месечно възнаграждение е около 3300 лв.

Борисов очаква през 2011-а да има възможност условията в държавния и частния сектор да се изравнят и държавните служители да поемат и осигуровките си.

Сред мерките

  • 20% данък лукс
  • данък върху лихвата на депозити над 100 хил.лв
  • облагане заплатите на работещи пенсионери
  • таван на заплатите на държавните чиновници
  • 2-годишно замразяване на осигуровките

По повод изказванията на бившия премиер Сергей Станишев, че правителството спира енергийните проекти, Борисов изтъкна, че икономически необоснован е проект като „Цанков камък". Енергомощността, която той би давал, е едва 8% от мощността на един реактор на АЕЦ „Козлодуй". 

Няма нищо опасно и драматично, коментира премиерът Бойко Борисов състоянието на фискалния резерв. Това ми е малкият проблем, който се оказа, че не е проблем, допълни още той.

Стана ясно, че премиерът дава на прокурор договорите за всички обществени поръчки на министерствата, сключени по време на предишния кабинет, тъй като според нето са нанесени щети на държавата в размер на 2 млрд. лв.

На прокурор отива и Законът за държавния бюджет за 2009-а година. Борисов заяви, че в Закона за бюджета не е казано какво се случва, ако параметрите в него бъдат нарушени.

Според него бюджетът за 2009-а е нарушен в член 79. Също така предишното правителство е сключило договори, които не са осигурени в бюджета. Така с над 2 млрд. лв. е ощетена държавата.

Бойко Борисов посочи, че и президентът и предишният премиер настояват правителството да се разплати с бизнеса, но според него това би било нарушение на същия член 79. „Сиреч ставаме същите като предишните", заяви Борисов.

Тройната коалиция според него е подвела бизнеса да тегли кредити за изпълнение на проектите по тези договори, без реално държавата да може да се разплати с бизнеса. Това за мен е един абсолютно скрит дефицит.

Фискалният резерв в края на февруари е 6,5 милиарда лева, съобщи зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на вчерашното изявление на Сергей Станишев. 

За първите 2 месеца на тази година има дефицит и това е нормално, допълни Горанов. По думите му причина за дефицита са социалните разходи.



Тагове:   Бойко Борисов,   данък,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181406
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833