Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 12:07 - Пекин пожълтя след пясъчна буря
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 677 Коментари: 1 Гласове:
1



image Китайската столица осъмна днес с оцветено в жълто небе и покрита с тънък слой пясък, след като най-голямата за тази година пясъчна буря се разрази в северните райони на страната, съобщи БТА, цитирайки АП.
Метеорологичната служба на Пекин предупреди жителите, че въздухът е много лош за здравето им, и ги посъветва да покриват устите си, когато са навън, както и да държат прозорците и вратите на домовете си затворени. Пясъчната буря е засегнала провинциите Шанси, Хубей и Шандун. На места скоростта на вятъра достига до 100 км в час.

Поради лошата видимост бяха отложени или забавени някои от полетите от пекинското летище. Настъпващите в Китай пустини вече заемат една трета от площта му, което се дължи преди всичко на човешката дейност - изсичането на горите и свръхурбанизацията, както и на сушата и ерозията на почвата. През последните години пясъчните бури зачестиха, като носените от тях частици могат да достигат чак до САЩ, посочва АП.

Китайската академия на науките съобщава, че броят им се е увеличил шесткратно за 50 години на 2000 годишно. Тъй като днешната буря се придвижва на югоизток, Националната метеорологична служба на Южна Корея предупреди за опасност от жълт прах в Сеул и други райони на страната.


Тагове:   Пекин,   буря,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - ni6to novo
20.03.2010 12:29
Kvo e tva be bastun? Tova go ima po sitovete
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203505
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833