Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 09:00 - Матка под наем
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1972 Коментари: 1 Гласове:
1



Някои купуват правото да използват чуждо тяло заради плътски удоволствия, други - като последна надежда да изпитат щастието да бъдат родители.

На небивалици приличат историите за това, че бездетно семейство получава "готово" бебе, без да го осиновява или жената да е била бременна. Само че в реалния живот подобни приказки - някои с щастлив край, започват трагично.

Към сурогатното майчинство - когато бебето вместо от родната му майка се ражда от чужда жена, най-често прибягват онези, които нямат възможност да станат родители по друг начин. Някои дори виждат благородство в случая, когато сестрата на съпруга на жена, на която лекарите са забранили по медицински показатели да забременява, се е съгласила да износи бебето.

Русия е една от малкото държави, в която сурогатното майчинство е един от начините за лечение на безплодие. "Временната майка" получава и възнаграждение, определено от законодателството на страната.

Непорочното зачатие


Чуждата бременност технически "се организира" по същия начин, както и по-разпространената, основаваща се на асистирано репродуктивно лечение. Взема се яйцеклетката на генетичната майка и се съединява в епруветката със сперматозоидите на бащата. Полученият ембрион обаче се "присажда" на сурогатната майка, а не на тази, която иска, но не може да има дете.

В някои държави роднинските връзки между двете "майки" са абсолютно забранени. Според руските закони всяка здрава жена на 20-35-годишна възраст, която е родила поне едно дете, може да "работи" като сурогатна майка. По този начин дори се печелят прилични суми.

Рискът от шантаж


В някои страни нормативните разпоредби, свързани със сурогатното майчинство, предвиждат нотариално завереният отказ от новороденото в полза на генетичните родители да бъде направен едва след раждането на бебето. Дотогава именно жената, износила и родила детето, юридически се смята за негова майка. Така е и в България. Затова от една страна родилката през всичките 9 месеца от бременността се опасява, че новороденото няма да бъде поискано от "поръчителите", а от друга - двойката се притеснява, че няма да й го дадат, както са се разбрали предварително.

Откакто е регламентирано сурогатното майчинство в Русия е имало само един случай, когато от детето са се отказали и двете "майки" - бебето е имало сърдечно заболяване. Жената, износила и родила младенеца, дори се обърнала към съда с искане да й се плати за "работата". Искът бил отхвърлен с мотива, че Съветът на Европа по биоетика препоръчва "сурогатните програми да се реализират безплатно". Но нито съдебните решения, нито декларираните като най-алтруистични подбуди могат да бъдат застраховка срещу шантаж, който е възможен и от двете страни.

Нерядко на експертите се налага да бъдат арбитри в спора между родителите и сурогатната майка. Интересен е фактът, че с нарастването на търсенето на този начин за сдобиване с дете, моралните дилеми отстъпват на меркантилните проблеми. В Русия за пример на подобни недоразумения се дава истинската история на млада майка, приела да "даде под наем" утробата си на бездетно семейство срещу компенсация от 30 хил. щ.д. Към 35-ата седмица на бременността тя изведнъж решила, че заслужава повече - двустаен апартамент в центъра на Санкт Петербург, който по онова време струвал 140-160 хиляди в зелено. Тъй като в руското законодателство не се посочва какво е решението в подобни случаи, на семейството се наложило да изпълни искането на "майката" на тяхното дете.

Досега не се е случвало жената да се привърже към бебето и да се откаже от парите за износеното и живородено отроче. Разбира се психологически някои доста трудно изживяват момента, когато трябва да предадат детето на семейството му. Но специалистите твърдят, че от самото начало сурогатните майки се настройват, че бебето е чуждо.

Щастието не идва само

Често се случва бездетните семейства, които дълго са чакали да станат родители поне на едно дете, да се окажат мама и татко на няколко бебета. Близнаците и тризнаците при майките под наем са нещо обичайно.
Интересен обаче е фактът, че в страните, където ползването на услугите на сурогатните майки е легализирано, имплантирането на ембрионите за всеки случай се дублира и на двете жени. По този начин са доволни и те, и лекарите, защото е общоизвестно, че бременността при асистираните репродуктивни технологии невинаги настъпва от първия път.

Една бездетна двойка, която 10 години предприемала какво ли не, за да се сдобие с отроче, най-накрая се решила да прибегне към услугите на майка майка под наем. Въпреки че медиците били категорични, че не съществува здравословен проблем, който да пречи на жената да забременее, все пак направили и няколко опита да се имплантира ембрион и на сурогатна майка. Но 3 майки под наем, които с лекота раждали бебета за другите, така и не успели да забременеят именно за това семейство.

Нещо необичайно обаче се случило при четвъртата - последна процедура. И генетичната, и сурогатната майки забременели едновременно. След по-малко от половин година щастливото семейство очаква да се родят поне две бебета.

Колко струва "бебе по поръчка" в Русия


Търсене на сурогатна майка чрез фирма-посредник - 12 хиляди рубли (1 долар = 24 рубли).
Стойността на лекарствата при един опит на асистирана репродуктивна технология - 35 хил. рубли.
Донорски яйцеклетки (ако липсват собствени) - 25 хил. рубли.
Подпомагане на сурогатната майка по време на бременността - 6 хил. рубли на месец.
Медицинските изследвания на двете жени - 25 хил. рубли за всяка.
Лекарско наблюдения по време на бременността и раждането - 45 хил. рубли.
Компенсиране на сурогатната майка след раждане на детето - 200 хил. рубли.
Комисионата за юридически услуги, свързани с процедурите по случая - 120 хил. рубли.
По договаряне е заплащането на пътните и квартирата на сурогатната майка, ако тя е от друг град.
Млади жени, които според медицинските изследвания са в добро здравословно състояние, могат добре да припечелят, като станат донори на яйцеклетки - 25-50 хил. рубли.
След като сурогатна майка роди детето в Русия, то се записва с акт за раждане директно на двамата родители.

Семейният кодекс възпрепятства сурогатното майчинство у нас
В българския Семеен кодекс има текст, който гласи, че майка на детето е жената, която го е родила. Всъщност именно тази формулировка възпрепятства легалното сурогатно майчинство у нас. А за жени с отстранена матка или други здравословни проблеми, непозволяващи износването на бебе, бременността "под наем" може да се окаже единственият шанс за сдобиване със собствено дете.

Наказателният кодекс в България не инкриминира подобно деяние, но последващата процедура по осиновяване на детето от биологичните му родители е усложнена. Затова много нашенци, носещи клеймото на бездетните семейства, заминават за чужбина, за да се сдобият с мечтаното бебе.

Доста случаи у нас при по-внимателно вглеждане говорят за практикуване на скрито сурогатство. Жени, които не могат да забременеят срещу заплащане (близо 5 хил. лв. плюс квартира и храна за 9-те месеца) ангажират други, които износват и раждат тяхното бебе. Бащата припознава детето, а самата биологична майка го осиновява като негова съпруга.

Сурогатното износване на дете често е безвъзмездно, когато е между роднини. В съседна Гърция например, ако сурогатната майка не предяви претенции към детето след раждането му, биологичните родители автоматично се записват като такива.

Според специалисти, за да се улесни процедурата по сурогатното майчинство у нас и да се даде възможност на повече семейства да имат собствени деца по този начин, е необходима промяна в Семейния кодекс, като се впише отделен текст, регламентиращ дейността.
В България популярността на сурогатното майчинство расте и затова стойността на услугата в последно време се понижи. Броят на желаещите да износят чуждо дете е толкова голям, че ако по-рано с парите можеше да се купи малък апартамент в София, сега става дума за 15-20 хил. лв.

Според резолюция на Европарламента човешките клетки могат да бъдат пожертвани само доброволно и безвъзмездно. За забраната на "комерсиалното" сурогатно майчинство се говори и в Брюкселската декларация на Световната медицинска асоциация (1985 г.).


вестник Дума


Тагове:   наем,   матка,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - сурогатно майчинство
19.04.2010 10:54
Сурогатното майчинство е напълно доброволно, и никои на никого не налага насила да стане сурогатна майка.Това понякога е единствен шанс на двойките с репродуктивни проблеми, да имат дете.Да се узакони сурогатното майчинство в България само по медицински показания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181872
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833