Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 17:32 - Първанов: Искането за импийчмънт е шоу
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
0



image На път сме да влезем в книгата на Гинес по брой искания за импийчмънт на президента, каза още Първанов на пресконференция в президенството, цитиран от “Фокус”.

Той коментира предишния случай, когато се заговори за импийчмънт по повод скандала с неотзоваването на двама български посланици - в Турция и САЩ, заради нарушения на изборите.

"Едва ли днес някой си спомня детайли около този случай. Тогава си мислех, че едва ли може да има по-нелепо искане за импийчмънт, но сега това беше  опровергано. Никакви компромиси не могат да се правят, докато върви искането за отстраняване. Когато мине въпросът пред Конституционния съд, тогава", каза още държавният глава.

"Г-н Дянков беше при мен в качеството си на вицепрезидент и министър, аз лични отношения с него нямам. За такава среща настоя и самият министър-председател", отбеляза още той.

Според него е нямало по-лесен начин от това истината да излезе наяве от публикацията на стенограмата от разговора едно към едно.
"Така както го правят в Министерски съвет. Някой питал ли е предишните кабинети дали да публикува техните стенограми? Не, и не го смятат за необходимо. Решава се в рамките на закона - там, където няма класифицирана информация, няма лични данни", каза още Първанов.

По думите му обаче е била подменена темата на дебата.
"Проблемът не е в публикуването на стенограмата, проблемът е, че се показа истинският образ на една лъжа, на една тенденция, серия от лъжи по отношение на президентската институция.

В разговора нямаше една обидна дума.
Никога не съм си позволявал обидни думи и квалификации. Колко много се обогати българският политически речник в последните месеци, благодарение на личния принос на няколко души. Разговорът беше строг, но беше интелигентен, беше конструктивен, както е казал и самият министър", коментира държавният глава.

Той показа книжа със стенограмите на Кисинджър и коментира, че това е част от търсенето на истината и на повече прозрачност.

Георги Първанов разкритикува и политиката на правителството за справянето на кризата, като се обяви против вдигането на здравно-осигурителната вноска.

На въпрос дали е вярно, че в следващите дни ще има помирителен разговор с ГЕРБ, както прогнозира лидера на РЗС Яне Янев, той отговори: "Помирителна среща не е необходима. Срещи, разговори по конкретни въпроси трябва да има, не заради самоцелното помирение.

Не съм предизвикал по никакъв начин конфликт, за да се помирявам.
Има нужда от взаимодействие. Това взаимодействие беше нарушено от доста тежко искане на парламентарното мнозинство. На ход е отсрещната сграда - тя трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашето взаимодействие (президентството се намира точно срещу Министерски съвет - б.р.)".

Първанов коментира и думите на премиера, че носил оставката в джоба си.
"Не знам какво има в джоба си, но имам чувството, че и в който джоб да бръкне, вади импийчмънт", заяви той.

„Атаката срещу президентската институция намери повод в стенограмата, ако не беше това, щеше да се намерят други поводи. Атаката на г-н Костов и на ГЕРБ е не само защото Дянков е стълбът на правителството и идеолог на икономическата му политика. Всичко е заради факта, че има видим неуспех в антикризисните мерки на правителство. Казвам това със съжаление”, добави държавният глава.


Тагове:   шоу,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6213856
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833