Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 20:27 - Сблъсъци окървавиха центъра на Атина
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
0



image Центърът на Атина се превърна в бойно поле днес, след като група от около 70 демонстранти предизвика сблъсъци по време на протест пред сградата на парламента, в който участваха близо 12 000 души, предаде БТА.
Протестиращите, предимно младежи, започнали да замерят с бутилки и други предмети председателя на един от двата главни синдиката - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), Янис Панагопулос, докато държал реч пред множеството, стекло се пред парламента на централния площад "Синтагма". Панагопулос бил залят с чаша кафе и с вода, а един от младежите се нахвърлил срещу него с юмруци, показаха кадри, излъчени от гръцката телевизия Мега.

Пострадалият синдикален лидер потърсил убежище в преддверието на парламента, след което бил откаран с линейка в атинската болница "Евангелисмос", съобщи гръцкият информационен сайт Ин нюз.

След това младежите се нахвърлили срещу т.нар. "евзони" - облечените в национални носии гвардейци, които стоят на стража пред парламента, както и срещу полицаите от Отдела за борба с безредиците, които използвали сълзотворен газ и шокови гранати, за да ги отблъснат. На евзоните - един от символите на гръцката столица и главна атракция за туристите, е било разпоредено да се оттеглят от поста си. Малко по-късно те са се върнали на стража пред парламента.

При сблъсъците е пострадал и един от най-уважаваните политици в Гърция - 84-годишният Манолис Глезос, смятан за национален герой заради участието си в съпротивата срещу нацистите по време на Втората световна война, съобщиха гръцкото радио Скай и ИТАР-ТАСС. Според очевидци полицаи хвърлили срещу него граната със сълзотворен газ, докато се опитвал да се намеси в защита на демонстрант, който бил ударен от полицай. Глезос бил откаран с линейка в болницата "Евангелисмос" със симптоми на задушаване.

Разпръснатите от полицията протестиращи се оттеглиха от площад "Синтагма" по околните централни улици, преследвани от служители на спецчастите. Собственици панически затваряха магазини и заведения в района от страх от евентуални погроми. В небето над гръцката столица кръжат хеликоптери, а на всички централни улици има засилено полицейско присъствие, съобщава ИТАР-ТАСС.

Докато пред сградата на парламента полицията разпръскваше множеството, в пленарна зала депутатите гласуваха със спешна процедура закона за прилагане на оспорваните мерки. Законодателният акт, озаглавен "Спешни мерки за справяне с финансовата криза", беше одобрен с устно гласуване, при което всеки един от депутатите обявява вота си на глас, без да пуска бюлетина или да изплозва карта за гласуване. В подкрепа на закона гласуваха депутатите от управляващата социалистическа партия ПАСОК, която разполага със 160 места в 300-членния парламент. Представителите на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) напуснаха демонстративно залата в знак на протест срещу новите рестриктивни мерки.


Тагове:   Атина,   окървавиха,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180823
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833