Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 11:58 - Разрушения и жертви след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-малко шестима души загинаха, а десетки сгради в столицата на Чили Сантяго се срутиха след разрушително земетресение с магнитуд 8.8 по скалата на Рихтер. То разтърси тази сутрин в 6.53 ч по Гринуич чилийския град Консепсион, в централната част на страната. Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че земетресението е предизвикало цунами, което е възможно да удари и Хавайските острови по-късно днес.

Епицентърът на земетресението в Чили е на 90 км североизточно от Консепсион на дълбочина 34 километра. Прекъснатите телефонни връзки затрудняват получаването на актуална информация за положението в района на втория по големина град в Чили, посочва АФП.

Трусът, продължил според очевидци между 10 и 30 секунди, е бил усетен и на север от епицентъра в столицата Сантяго, където са били регистрирани и прекъсвания в електрозахранването. Това земетресение е десетки пъти по-силно от земетресението, разрушило столицата на Хаити и предизвикало смъртта на над 200 хиляди души.

В рамките на два часа след силното земетресение последваха няколко вторични труса, най-силният от които 6,9 по Рихтер, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Това земетресение е десетки пъти по-силно от земетресението, разрушило столицата на Хаити и предизвикало смъртта на над 200 хиляди души.

В този район на Чили и в миналото са ставали катастрофални земетресения. Според данни от енциклопедията "Уикипедия" най-силното земетресение, измерено откакто се пряват сеизмични наблюдения, също е регистрирано край брега на Чили през 1960 година. То е наричано Голямото чилийско земетресение.

Голямото чилийско земетресение е земетресението с най-голям магнитуд - 9,5 по Рихтер, откакто се правят сеизмографски наблюдения. То става в 19:11 ч по Гринуич (рано след обяд местно време) на 22 май 1960, като епицентърът му е при град Валдивия в Чили, на 700 км южно от столицата Сантяго де Чили. Предшествано е от поредица земетресения от предходния ден, достигащи магнитуд 8 и с епицентър на около 160 км северно.

Въпреки рекордната сила на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията са предизвикани от последвалото го

цунами с вълни, достигащи височина 25 m. Повечето щети са в южната част на Чили, като загиват около 3 000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.





Тагове:   Чили,   жертви,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202745
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833