Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 14:16 - Откриха двореца на последния римски цар
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1315 Коментари: 1 Гласове:
1



image Археолози откриха дворец, принадлежал на семейството на последния римски цар Тарквиний Горди, в древния град Габий, разположен на 20 км от Рим, съобщи агенция АНСА.

Теракотовите керемиди, с които е бил покрит покрива на двореца, са украсени с изображението на Минотавър. Това е била емблемата на Тарквиний. До момента са разкрити само три стаи от двореца, но изследователите с увереност твърдят, че той е бил изключително разкошен за времето си.

Едновременно с това са видни и следите от неговото преднамерено разрушаване. Учените предполагат, че това е станало в резултат от бунта срещу царския син Секст Тарквиний. В подземието на двореца са открити осем кръгли погребални камери. В тях са погребани пет мъртвородени бебета.

Дворецът е уникално по своята запазеност здание от VІ век преди нашата ера. Почти всички постройки от тази епоха са били разрушени още от самите римляни, които на тяхно място са строили нови. Дворецът на Тарквиниите се е оказал встрани от последващото градско развитие. Според древноримския историк Тит Ливий, Тарквиний Горди (кръстен така заради своята надменност и тирания) е бил седмият и последен цар на Рим.

Измъчени от неговото управление римляните го свалили и изгонили през 509 г. преди новата ера. След като го прогонили в Рим била основана Републиката, просъществувала до епохата на Август. Секст Тарквиний е бил убит по време на бунт в Габий. Тогава най-вероятно е бил разграбен и изоставен неговия дворец.

БГНЕС


Тагове:   ЦАР,   откриха,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. shtaparov - Надменност и тирания
11.12.2011 16:49
Надменност и тирания- това значи Тарканий Гордий (Гордият таркан,Гордият тиран),
а това е по-скоро епитет,получен след като вече е властвал известно време. Как ли е било тогава истинското му име- онова,с което е започнал царуването си?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180760
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833