Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 13:24 - Трима бивши министри отиват на съд
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



Трима министри от кабинета "Станишев" ще бъдат дадени на съд - министърът на отбраната Николай Цонев, министърът на земеделието Валери Цветанов и социалният министър Емилия Масларова. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от БНР. Пише се обвинителния акт и срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

„Приключило е и делото срещу експремиера Сергей Станишев и до седмица и по него ще има резултат", обеща Кокинов. В съда влиза и делото срещу зам.-министъра на вътрешните работи Раиф Мустафа. В съдебна зала ще бъде призован и Росен Маринов, който предложил подкуп от 100 000 лева на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров, за да бъде уредена сделка с катери.

Валери Цветанов беше първият министър от кабинета „Станишев", който беше даден на прокуратурата само месец, след като ГЕРБ пое властта. Заедно с бившия министър на земеделието обвинение беше предявено и на ексшефа на агенцията по горите Стефан Юруков. Софийска градска прокуратура им повдигнала обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери и им наложи мярка за неотклонение „подписка".

Николай Цонев беше вторият ексминистър, към когото на 20 ноември 2009 г. бе повдигнато обвинение за извършване на престъпления по служба. Според прокуратурата Цонев е извършил две престъпления. Като министър е купил неправомерно мобилен завод за производство на хангари, а като управител на управление „Снабдяване и търговия" в Министерството на отбраната е осъществил съмнителна сделка за купуване на авиотехника. И за двете престъпления законът предвижда до 8 години затвор.

Обвинението срещу Емилия Масларова е за незаконни действия по програмата „Красива България". Проверка, поръчана от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов е установила дефицит във фонда в размер на 7,4 млн. лв., което даде основание на приемника на Масларова да я даде на прокуратурата. Заедно с екс социалния министър е обвинен и шефът на „Красива България" Станимир Колев.



Тагове:   министри,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6210729
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833