Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 22:04 - US-посланикът защити ГМО
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1536 Коментари: 2 Гласове:
1



image

Днес България има възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове.

Става въпрос за храни, произведени на основата на модерните биотехнологии. Тези продукти са същите безопасни, висококачествени храни, с които американците се хранят всеки ден през последните 13 години. 91 процента от засадената соя в САЩ е произведена с помощта на биотехнологии. Същото се отнася и за 85 процента от нашата царевица. Тези храни не са имали никакъв отрицателен ефект върху здравето на американците. И това, може би, е добре известно. Но съществените предимства на биотехнологиите, които са по-малко известни и по-зле разбрани, са осигуряването на храна за хората, страдащи от недохранване, и опазването на природната среда.

Биотехнологиите всъщност представляват едно огромно усилие от страна на най-добрите световни учени за подпомагане изхранването на непрекъснато увеличаващото се население на света с безопасна и здравословна храна. На практика това означава концентриране на усилията върху разработване на култури, които са устойчиви на суша и болести, и които допринасят за по-здравословното хранене на потребителите. Това означава по-малко глад и страдания в развиващите се страни. Биотехнологиите им предлагат възможност да посрещнат нуждите си от храна и да повишат доходите в селските райони.

Аграрните биотехнологии имат и много важни предимства за околната среда. Преходът към биотехнологични култури в световен мащаб позволи на милиони фермери да намалят съществено употребата на пестициди и даде възможност на много от тях да обработват земята си без оран на почвата, което намалява ерозията, консумацията на енергия и използването на вода. Биотехнологиите са средство, което ни помага да предотвратим разрушителните последствия от глобалното затопляне.

Очевидните предимства на биотехнологиите се виждат в 25 страни в света, включително тези в ЕС и в Третия свят, но все още не и в България. Всъщност биотехнологиите се радват на бърз растеж по цял свят. В периода от 1996 до 2008 г. засетите с такива култури площи са се увеличили 74 пъти и това прави биотехнологиите най-бързо възприетите растителни технологии в съвременната история.

Безопасността на биотехнологичните продукти е извън всякакво съмнение.

Това е потвърдено от многобройни изследвания и доклади, направени и изнесени както в Съединените щати, така и по света, включително и от Европейската комисия и Световната здравна организация. Всъщност биотехнологичните храни са подложени на възможно най-строгия контрол в световен мащаб.

Революцията в биотехнологиите е резултат от научни изследвания, провеждани в продължение на дълги години от много страни, и ползите за потребителите от тази дейност са увеличеното разнообразие на хранителни продукти. Това е истинската стойност на модерната аграрна наука.

Джеймс Б. Уорлик, посланик на САЩ в България

* Статията е написана специално за вестник Сега














Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - 28.02.2010 - митинг-протест "България не иска ГМО!"
24.02.2010 22:55

Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
на митинг-концерт в неделя

София, 24.02.2010 г.

Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

„За България свободна от ГМО!
Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

Ние настояваме:
-българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
-незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.


На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .
цитирай
2. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:18
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>довсходовый гербицид сплошной</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/fungicides/>карбаматы</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/desiccants/>десиканты</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/herbicides/>гербіциди особливості застосування</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6180887
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833