Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 08:59 - Ставаш ”доктор”, ако си магистър с дисертация
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
1



Научната степен "доктор" ще се придобива от лица, които притежават образователно квалификационната степен "магистър" и са защитили дисертационен труд. Това прие парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта при обсъждането на промените на второ четене на проекта на Закона за развитие на академичния състав, съобщи БТА.

Дисертационният труд се подготвя чрез редовно, задочно обучение или самостоятелна подготовка в докторска програма, получила акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация на висше училище и научна организация. Подготовката ще е възможна и в дистанционна форма на обучение, предвиждат още приетите текстове от законопроекта.

Журито за защита на дисертационен труд за научната степен "доктор" ще е с нечетен състав, то ще се състои от не по-малко от петима членове в научната област на съответната дисертация. Защитата на дисертационния труд за степента "доктор" ще бъде публична, решиха още депутатите.

Предстои депутатите да обсъдят  текстове в закона, които предвиждат приемането на редовни и задочни докторанти да се извършва чрез конкурс. Той трябва да се провежда не по-рано от един месец, след изтичане на срока за подаване на документи. По предложение на депутатите Огнян Стоичков, Станислав Станилов, Веселин Методиев и др. редовната и самостоятелна форма на обучение ще е с продължителност до 3 г., а задочната – до 4 г.

В момента Националната агенция за оценяване и акредитация променя скалата за оценяване на висшите училища и тя ще стане 10-степенна, като това е европейско изискване, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.



Тагове:   доктор,   магистър,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203121
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833