Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 22:28 - Бизнесът готви контраблокада срещу Гърция
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



Национална Асоциация на Българския Бизнес подготвя пълна предупредителна блокада на ГКПП Кулата от утре, 1 февруари, съобщават от пресцентъра на НАББ. Протестиращите ще проведат срещи както с представители на българските и гръцки власти, така и с гръцки фермери.

Мотивите на организаторите на протеста са, че и без тази блокада българският бизнес търпи достатъчно големи загуби вследствие на световната икономическа криза. В момент когато се опитва да оцелее и да запази работните места, дойде затварянето на ГКПП между между България и Гърция, което продължава вече трета седмица и води до нови и все по-големи финансови загуби за българския бизнес.

Организаторите припомнят факта, че това се случва за втора поредна година и предполагат, че проблемите ще продължат и през следващите години. Гръцките банки държат около 40% от банковия пазар в България, припомнят още те.

По техни данни, е налице картелно споразумение за високите лихви и политиката на банките спрямо българските граждани и фирми за сметка на клиентите им в Гърция, за което в Комисията за защита на конкуренцията има открито производство, води се разследване за извършени престъпления по Наказателния кодекс от банкови служители, има подадено искане до БНБ за отнемане лиценза на ОББ.

НАББ вече има организрани над 16 протеста срещу политиката на банките и внесено искане на 11 декември за оставката на управителя на БНБ Иван Искров. НАББ има събрани над 100 000 подписа на български граждани с искания за намаляне на лихвите на 4% и даване на гратисни периоди над две години. До този момент българското правителство следва политика за ненамеса в управлението и политиката на банките, за която от НАББ настояват да се промени в интерес на българските граждани и бизнес.

При липса на комуникация и удовлетворяване на нашите искания, Националната Асоциация на Българския Бизнес и български браншови неправителствени огранизации ще обсъдят бъдещо организиране на ефективни протестни действия на ГКПП между България и Гърция през юли 2010 година.


 





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6204183
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833