Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2010 22:07 - Nissan влага 1,4 млрд. долара в масов електромобил
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0



Американското подразделение на Nissan получи заем в размер на 1,4 млрд. долара от департамента по енергетика в САЩ за реструктуриране на фирмената фабрика в Смирна, щата Тенеси, където в най-скоро време трябва да започне производството на електрическия автомобил Nissan LEAF с нулеви емисии и литиево-йонни батерии. Заемът е част от програмата за подпомагане на напредничави технологии в производството на автомобили, приета от Американския конгрес през 2007 г, съобщи Speed-Press.

Цялостният размер на заемите е 25 млрд. щатски долара. Освен Nissan от тази помощ ще се възползва и компанията Ford, която ще получи 5,1 млрд. долара за старта на производството на 13 екологични модела. На Tesla е отпуснат заем от 500 млн. долара. Заемът, отпуснат на „Nissan Северна Америка", ще осигури 1300 работни места, когато фабриките заработят в пълния си капацитет. Преустройството на завода започва още тази година. Предвидено е изграждането на нова фабрика за батерии, както и промени в някои съществуващи вече структури за производството на електрически автомобили. При пълен работен капацитет от фабриката ще излизат 150 000 бройки Nissan LEAF годишно, а от новото звено - 200 000 батерии.

Nissan заедно с партньора си Renault е единственият автомобилен производител, ангажирал се да вкара в масово производство и продажби напълно електрически автомобил в глобален мащаб. LEAF е 5-местен седан, като официалният му дебют на пазарите в САЩ, Япония и Европа е предвиден за декември 2010 г. Предните колела на Leaf са задвижвани от електрически мотор с максимална мощност 109 к.с., захранван от комплект литиево-йонни батерии. Те могат да бъдат зареждани от обикновен домашен контакт за осем часа, като след това автономният пробег на автомобила е 160 км, а максималната му скорост е 140 км/ч.





Тагове:   Nissan,   масов,   електромобил,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6202629
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833