Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2017 11:49 - Понякога е полезно мъдростта да бъде повтаряна многократно, за да бъде осъзната пълноценно...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2446 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 22.08.2017 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Не за друго, а защото веднъж осъзната пълноценно, мъдростта може да превърне живота на вече осъзнатия от кошмар, в радост и удовлетворение. В едно безценно, вдъхновяващо приключение сред безбройни възможности, в което няма време за страхове, болни амбиции, безпътица и скука...
          В едно уникално приключение, преобразяващо житейския път на събудилия се, осъзнал зависимостта си от чужди внушения човек, в радостен танц на свободната воля и чистото съзнание, способни да осъществят най-благородните му и благодатни мечти.
           Един безкраен, радостен танц на свободния, творчески дух, успял да приучи хаотичното, зависещо от страхове и суета его на вечните вселенски принципи и истини, подкрепящи живота и усъвършенстването...
          
17.03.2015 17:46 - Скоро в една книга на Дийпак Чопра срещнах притча, която перфектно илюстрира разликата между свободата и робството. Автор: batogo Категория: Хоби   image
Прочетен: 1646 Коментари: 2 Гласове: 11
           Предлагам ви текста на притчата и кратък, неангажиращ мой коментар:
        
          " - Не живеем ли всички в един и същ обективен свят!? -  запитал веднъж ученик своя учител.
          - Да  -  отвърнал учителят  -  но ти виждаш себе си в света, а аз виждам света в себе си. В тази нищожна наглед перцептивна подробност се съдържа разликата между свободата и робството."

          
         Кратко и съдържателно, нали?! Всичко е въпрос на гледна точка. И всяка гледна точка съдържа в себе си огромни последствия, свеждащи се общо взето до свобода или робство. А истината е простичка, ясна и въпреки това или точно затова  -  красива и полезна за всеки, който има очи да я види и интелигентност да я разбере и осъзнае.
         Никога не ми беше идвала наум такава съвършена илюстрация на свободата и робството, каквато е тази притча.
         Тази притча ми помогна още по-ясно да осъзная, че когато някой вижда себе си в света, се чувства отделен, очужден, нищожен пред огромния, непознат свят отвън. А това го изпълва с безсилие и страх, провокиращи агресия, желание да се доказва, да бъде повече от другите, да има повече, да властва, да мачка, да осъжда, дори да убива...  Но когато човек осъзнае, че той самият е светът, че е една микровселена, образ и подобие на макровселената, че в същността и целостта си я съдържа в себе си с всичките нейни позитиви и негативи и от неговия личен избор зависи дали ще бъде свободен или роб, животът придобива други измерения. И тогава се случва чудото, наречено живот в светлина и истина, а човекът става способен да обича и да бъде полезен за цялото, с което става безкрайно полезен и за самия себе си. 

           Нагоре

Тагове: нещата от живота са прости, но простотията безкрайно и безсмислено ги усложнява, а после се плаши от тях,
 



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. kvg55 - "Всичко е въпрос на гледна точка."
22.08.2017 12:30
Заблуда! Истината не зависи от гледната точка. Тя е обективна. Според гледната точка на капиталиста работникът не е експлоатиран. Даже трябва да е благодарен на капиталиста, че му е осигурил препитание.
цитирай
2. batogo - !!!:)))
22.08.2017 16:45
Обективна истина са единствено Вселенските принципи и те не зависят от гледната точка. Когато гледната точка е базирана върху тях, тя е истинна.
Всеки ползвател е съвсем естествено да е благодарен. Работещият е естествено да е благодарен на работодателя, задето му е създал условия да печели и се развива, които той самият не е успял да създаде за себе си. Работодателя е естествено да е благодарен на работещият за него, защото чрез неговата дейност получава продукта, от който печели. В нормалните държави и в нормалния, почтен бизнес, този баланс на взаимния интерес е стриктно спазван и гарантиран от трудово-правните отношения между двете страни, които взаимно се използват за създаването на краен продукт, който осигурява финансовата им обезпеченост.
цитирай
3. to4icata111 - Чудесен пост! Напътстващ, въздействащ.
23.08.2017 00:09
Поздрави, batogo!
цитирай
4. getmans1 - Кратко, ясно и точно! Великата ...
23.08.2017 01:33
Кратко, ясно и точно!
Великата координатна система която определя т.н. гледна точка е „Аз в света“ като хоризонтала и „Света в мен“ като вертикала в обратното няма логика!
цитирай
5. batogo - !!!:)))
23.08.2017 06:50
Благодаря ти, Точице! Зарадва ме!
Нека е светъл денят ти!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Благодаря ти за мъдрото определение, приятелю!
23.08.2017 07:01
Точно това е координатната система, която изразява нивото ни на духовно развитие и позицията ни в живота.
цитирай
7. didanov - Здравей батого
23.08.2017 09:43
Според мен истината опира до любовта или липса на любов. Свободата или робството за едно проявление на на любовта. Не случайно се казва всичко е любов, и че Бог е любов, което е пак същото защото Той е всичко или изпълва всички.
Истината според мен е субективна за всеки, първо защото света в който живеем е свят на противоположностите, тоест за да разберем едно нещо какво е, трябва да знаем неговата противоположност. Например за да знаем какво е радост, трябва да знаем какво е да си тъжен. Но сборът от всичките субективни истини дава най-последната истинна истина - по този начин всяка субективна истина е реална и човек няма нужда от чужди истини, за да стигне до последната истина.
Осъзнаването на човека, че той е света според мен означава да се осъзнае, че всички души наЗемята са свързани една с друга, като скачени съдове независимо от националността, религията, разстоянието - всички ние сме проявления на Висшето наше аз, което е част от Бога или Вселената. Тоест ако някой прави нещо лошо на друг то той го прави на самия себе си, защото е" скачен" или част от едно цяло. Този закон е закодиран в изразите "обичай ближния си като себе си" или "кой каквото прави на себе си го прави".и разбира се достигайки до такова ниво на осъзнаване живота на човека придобива нови измерения. Поздрави
цитирай
8. batogo - !!!:))) Здравей, Диданов!
23.08.2017 12:46
Напълно съм съгласен с твоята мъдра гледна точка и ти благодаря, че я сподели, приятелю!
Наистина в основата на Вселената, която е Целостта на Бог, стои Безусловната любов, изначалното висше състояние на мъдростта и живота, обединяващата енергия на Светия Дух, заложена като потенциал във всеки човек, основния принцип за развитието и усъвършенстването на всяка проява на живота в Целостта. А полярността е просто стимулатор на процесите.
Поздрави и от мен!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
23.08.2017 18:38
Точно така е- искащият да властва, да мачка, да унижава, да убива дори, е роб на тези низки страсти!
А великодушният, обичащият околните и обкръжаващата го среда , е свободен и сам си е господар!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
10. batogo - !!!:))) Благодаря ти за разбирането, Иване!
24.08.2017 18:44
Много точно си обобщил съдържанието, а това ме радва, защото осъзнатите хора са спасението на България. Колкото повече стават, толкова по-скоро ще се радваме на благоденствие и благодат.
Хубава вечер и на теб, приятелю!
цитирай
11. inel379 - Кратко, но толкова смислено.
14.11.2017 18:38
Обичам притчите.
Заредени са с мъдрост,
която прекрачва през вековете,
много често с една или няколко крачки.:)
Търсейки себе си в света
и опитвайки се да се позиционира в него,
подчинявайки се на всичко,
което гарантира това да се случи,
човекът се самоограничава по начин,
свиващ представата му за цялото,
част от която той всъщност е.
Така спира да се телепортира
във Вселената по духовен път,
чрез свободата на волеизлиянието си,
разтваряйки се и събирайки се в нея.
Винаги ще имаме нужда от мъдростта на предците.
Това по естествен път ни обогатява, променя и развива.
Ние често сме обременени от предразсъдъци.
За друго ниво на съзнателност е нужно време.
Поздравявам те за постинга!
Спокойна вечер ти желая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1773183
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031